Обласна бібліотека для дітей м.Тернопіль












Для тих хто іде в школу:


 
Дивимось Слухаємо Граємось Читаємо Працюємо
Розгадуємо Цікавимось


Для дітей » Цікавимось
Хто з тварин може бачити вухами?

Бачать вухами, а не очима кажани. Одного разу вчені провели спеціальні експерименти. У великій кімнаті вони підвісили досить близько один від одного мотузки, закріплені у стелі. Потім закрили очі декільком піддослідним кажанам і випустили їх в кімнаті. Кажани як і раніше чудово літали, не натикаючися на перешкоди. Тоді їм закрили вуха і роти і випустили знову. Але цього разу вони літали насилу, постійно натикаючись на мотузки. Досвід показав, що миші, щоб бачити, більше користуються вухами, чим очима. Під час польоту вони створюють звуки, такі високі, що людське вухо не може уловити їх. Ці звуки відбиваються від різних предметів і луною повертаються в їх вуха. От так вони і вимірюють відстані до предметів, як би бачать вухами.
Учені називають це явище ехолокацією, вона дуже схожа з радарними установками.

                                                                  Чому небо блакитне?

Земля наша оточена шаром повітря, утворюючим атмосферу. Повітря, яке ми вдихаємо, містить кисень, азот, вуглекислий газ, а також пари води і мікроскопічні пилинки, що знаходяться в постійному русі.
Коли сонячне світло проникає крізь атмосферу, гази, якими насичено повітря, розкладають білий світ на його складові частини - спектр: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Виходить, що серед цих кольорів смуга блакитного і синього кольору переважає, тому-то небо і здається блакитним. На Місяці атмосфери немає, і небо виглядає чорним. Коли космічний корабель виходить на орбіту за межі атмосфери космонавти бачать у чорному небі виблискуючі зірки і планети, що відображають їх світло.


Чому дерева восени скидають листя?


Взимку зазвичай сповільнюється зростання дерев і струм соку усередині стовбура.
І тоді листя стає непотрібним, навіть шкідливим дереву. Дійсно, у дерев немає достатньої кількості соку, щоб живити їх, і листя може замерзнути, як і дерево цілком. Влітку, коли тепло і багато світла, листя сприяє живленню дерева завдяки хлорофілу, що міститься в ньому. Але взимку світла і тепла недостатньо для виконання листям свого завдання. Тому листя в'яне і обпадає, а коли повертаються теплі дні, з'являється нове.

Як хвіст використовується для спілкування?

У деяких птахів хвіст грає роль посвідчення особи. Навесні, коли наступає пора обзаводитися сім'єю й будувати гнізда, їм важливо точно знати, хто є хто. Нерідко найпомітнішою пізнавальною ознакою буває хвіст. Зовсім не випадково, що у півня він такий великий і яскравий, а у курки трохи менше і забарвлений скромніше.
Високо піднятий хвіст скунса заздалегідь оповіщає все живе про його наближення. Такою ж функцією наділений хвіст гримучої змії. Під час ліньки на його кінчику утворюється брязкальце - 5-8 сегментів нескинутої шкіри. Перелякана змія згортається в кільце і, підвівши кінчик хвоста, починає їм вібрувати, видаючи дивний звук. Кішка смикає хвостом, коли сердиться. А якщо у лежачого в чагарниках тигра сіпається кінчик хвоста, можна бути упевненим, що звір не відпочиває, а, побачивши здобич, готується до стрибка.


Навіщо тваринам потрібний ніс?


Перш за все, щоб відчувати запах. Світ запахів має для тварин особливе значення. Вітри і течії приносять їм хороші або погані новини, а камені і чагарники, змащені ароматичними речовинами інших звірів, повідомляють: «Ласкаво просимо!» або «Межі не порушувати!». У більшості живих істот ніс дійсно є перш за все органом нюху.
Але носи всім тваринам допомагають і у пошуках їжі. Біологи з Каліфорнійського університету досліджували силу нюху у різних видів морських птахів, що мають над дзьобом зовнішній трубчастий ніс. Коли за допомогою довгої жердини спускали на воду тампон, просочений соком дрібно нарізаної риби, то птахи відчували запах їжі більш ніж за три кілометри! Але морські птахи - не єдині представники пернатих, таких, що володіють такими першокласними носами. Так, наприклад, нюх прекрасно допомагає шпакам розрізняти види рослин. Навіщо їм це потрібно? Річ у тому, що вони вплітають у свої гнізда стебла деревію, дикої моркви і інших рослин, які є отрутою шкідливим бактеріям і комахам.







dity.odb.te.ua © 2011-2024